Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 септември 2010 г.

Вкусно "двутактово" ядене за аерогрил с пилешко филе и зеленчуци

(Рецептата е еднакво подходяща за печене в аерогрил и в обикновена фурна)

Този път няма да описвам с точност продуктите, само ще спомена, че е необходимо едно голямо двойно пилешко филе без кожа, 4 глави воден лук, 2 патладжана, 4-5 чушки Сиврия, 3-4 домата, сол и подправки.
За мариноването на месото: 
2-3 глави лук
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. сминдух
1/4 ч.л. кимион на зърна
едросмлян лют пипер на вкус
Нарязваме на ситни кубчета лука, посоляваме го и го оставяме за 5-6 мин. да отдели малко сок и да поеме от солта.
Поръсваме всичките останали подправки и объркваме добре всичко.
Оставяме за половин час така.
Искам да обясня малко за мариноването.
Лично аз процедирам по различен начин, с различни по вид и количество подправки в зависимост от това, дали продуктите от маринатата ще се почистват от месото или ще останат върху него преди печенето.
В случая искам да останат върху месото, затова съм комбинирал точно този състав на маринатата.
Отделяме една от друга двете части на пилешкото филе, от двете "капки" отрязваме острата част приблизително на 1/3 от дължината на филето.
Останалата част срязваме веднъж по дължината и после напречно на две части.
Така получаваме общо 10 порционни парчета.
На дъното на подходящ съд с капак поръсваме от мариноващата смес и подреждаме плътно едно до друго половината от парчетата месо.
Добре покриваме отгоре с мариноваща смес, поставяме другата половина от месото и отново поръсваме с мариноващата смес.
Притискаме добре, затваряме с капака и оставяме в хладилника за няколко часа, най-често за една нощ.
Когато решим, че ще готвим яденето, обелваме две широки срещуположни ивици от патладжана, след което го нарязваме надлъжно на 6 дълги и широки парчета.
Посоляваме без да прекаляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме така докато се наложи да го употребим.
Доматите и лука нарязваме на дебели резени, около 1 см.
Чушките само надупчваме. Добре би било да ползвате и пресни люти чушлета, също надупчени.
На дъното на тефлонова тавичка поръсваме малко зехтин и подреждаме резените лук, поръсваме малко сол и буквално по едно кристалче захар на резенче лук.
Поръсваме отново с малко зехтин.
Върху лука внимателно подреждаме парчетата пилешко филе без да премахваме маринатата.
Върху тях поставяме по едно люто чушле.
Върху лютите чушки поставяме един плътен слой патладжани, които само изтръскваме от отделения през това време сок.
По крайщата на тавичката разпределяме чушките Сиврия.
Печем в загрята фурна или аерогрил точно 15 мин. при 200°С.
След петнадесет минути разваляме цялата тази красота, поне отгоре и изваждаме в отделна чиния пилешкото филе.
Това е "първият такт".
На местото на пилешкото филе поставяме добре посолени резени домат, поръсваме с малко зехтин, връщаме обратно най-напред лютите чушлета, след това резените патладжан, отново подреждаме Сиврията по страните на тавичката, като обръщаме чушките и патладжаните от незапечената им страна.
Така връщаме обратно тавичката във фурната и отново печем при намалена до 125°С температура още 1 час.
Това е "вторият такт".
По желание можем да поръсим ястието с натрошено сирене 15 мин. преди да го извадим от фурната.
Предвиждам въпроса "А защо не с кашкавал?" и отговарям веднага - "Ами, защото има достатъчно мазнина при отделните поръсвания със зехтин, а кашкавалът съдържа твърде много скрита мазнина и има голяма опасност яденето да стане неприятно мазно... ".
Освен това, вкусовото съчетание между тези запечени зеленчуци и препеченото сирене е направо невероятно...
Да ви е сладко!

Апропо, когато пишех рецептата, си мислех за Папи и нейния съпруг.
Нежното пилешко филе е определено за него, а фантастичните и невероятно вкусни зеленчуци са за Папи, естествено и за гарнитура на пилешкото филе...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens