Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 септември 2010 г.

Разкошна доматена супа

По принцип, доматена супа става и от пресни домати, и от домати от консерва, че даже и от готово доматено пюре. Става и в микровълнова, също.
Аз съм голям любител на доматената супа изобщо, но това, което правеше майка ми за мене си остава най-доброто, може би заради чисто сантименталния спомен... Ето въпросната супа.

ОСОБЕНО ВКУСНА ДОМАТЕНА СУПА
В тенджерата, в която ще готвим супата, задушаваме в 1 с.л. олио една малка главичка лук и 2-3 кубчета целина, поръсени с 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар. Лукът трябва да е нарязан съвсем на ситно.
Когато поомекне лукът, добавяме 1 равна с.л. препечено на сух тиган брашно.
Половин килограм добре узрели пресни домати бланшираме, обелваме и пасираме (всъщност, можем да ги пасираме в блендер или пасатор и с люспите. В люспите се съдържа изключително ценния ликопен, а и добре пасирани, те не са вече толкова несмилаеми за стомаха.). През зимата това става с половин буркан обелени консервирани домати. Може да се използва и малка бутилка домашен доматен сок.
Принципно, доматената супа не се прави с твърде много домати.
Добавяме пасираните домати към задушения лук и загряваме всичко до завиране.
Доливаме 2 литра вода и оставяме да заври.
По-интелигентният подход е да се добави гореща вода, въпреки, че от опит мога да ви кажа, че това не се отразява на вкуса ни най-малко.
Ври 15 мин.
Добре промиваме 3 с.л. ориз докато пусне чиста вода. Добавяме го във врящата супа.
Вместо ориз можем да добавим една "сармичка" тънко фиде или 1-2 с.л. "звездички" или кускус.
Варим на силен огън 5 мин., намаляваме огъня на 1 ст. на котлона и варим още 15 мин. Сваляме от огъня и поръсваме със ситно нарязани магданоз и 1-2 листа целина.
Супата е вкусна както топла, така и студена.
При поднасяне можем "за разкош" да поръсим с щипка ситно настърган пармезан и да гарнираме с листенце босилек  (който го обича...).

* Обяснявам смисъла на добавяне на брашното - когато майка ми правеше тази супа, аз винаги протестирах, че олиото изплува отгоре като непривлекателен мазен червен слой, в който плуват листенца магданоз...
Затова майка ми модифицира рецептата,  като добави въпросното препечено брашно и така супата доби значително по-приятен външен вид и плътност.
Но, задължително предварително препечено брашно, което има много по-различен вкус от "суровото".

5 коментара:

  1. Анонимен30 май, 2012

    Не са ли много 2 литра вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не са много, защото аз обичам супата да е лека, особено в летните горещини, които предстоят. Тази супа е различна от по-популярната доматена кремсупа, която може и да бъде доста гъста, но това се постига за сметка на добавеното брашно и отново не от количеството домати. Многото домати правят супата неспасяемо кисела и в този смисъл - тежка.
      Колкото е по-"ефирна" лятната доматена супа, толкова е по-приятна. Поне според моя вкус. Пасираната доматена кремсупа и съвсем друго нещо, на вид и на вкус, това просто е друг вид доматена супа.
      За тази два литра вода са точно това, което е необходимо.

      Изтриване
  2. Анонимен31 май, 2012

    Благодаря,

    След като вчерa сготвих супата с по-малко вода, сега напълно приемам дадената в рецептата пропорция.

    ОтговорИзтриване
  3. :)) Моите отдавнашни почитатели имат 100%-ово доверие на рецептите ми и отдавна са се убедили в това...

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря! След като сготвих супата по твоята рецепта моите любими хора казаха, че е фантастична за мен също.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens