Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 септември 2010 г.

Сироп и "Швепс" от бъз

ШВЕПС ОТ БЪЗ

І вариант-      
25 литра вода
  3 кг. захар
13 цвята бъз
3-4 пакетчета лимонтузу
2-3 лимона ( настъргани с корите )
Периодически се разбърква.
Ферментира 5-6 дни.
Прецежда се и се бутилира.


ІІ вариант-
8 литра вода
1 кг. захар
5 цвята бъз
1 пакетче лимонтузу
1 лимон, настърган с кората


СИРОП ОТ БЪЗ

20-25 цвята бъз
1 кг.захар
1 лит. студена вода
1 пак. лимонтузу


Цветовете се заливат с водата и след 12 ч. се прецеждат. Добавя се захарта и  лимонената киселина.
След стопяването на захарта се бутилира и стерилизира 15 мин.  

4 коментара:

  1. Радуш11 май, 2013

    Никой не коментира. Никой не е пробвал рецептите ли? Заложих сироп по друга рецепта, а сега ще слагам "швепс" по твоята. Резултата ще коментирам след около седмица явно. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Радуш27 май, 2013

    Стана чудесен сок, но не съм го бутилирал и една част преферментира - стана нещо като пенливо вино. Ще правя пак и искам да знам дали след бутилирането го стерилизираш или не.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравей, Радуш! Сокът от бъз разчита на лимоните и лимонтузуто като консерватор, но ако го бутилираш, с или без добавката на зърно ориз в бутилката преди да я запечаташ, ще стане разкошна пенливо, естествено газирано безалкохолно питие. Но, ако вече е започнала ферментацията на т.н. "швепс", а и ако си сложил по-малко захар от предвидената, не ти остава нищо друго, освен да го чакаш да стане на прекрасен бъзов оцет... :))

      Изтриване
  3. И тая година заредих едно бидонче за швепс. А от прекрасния оцет дори все още имаме :)

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens