Тук са събрани моите авторски кулинарни рецепти и технологии, както и някои хубави оригинални рецепти, с разрешението на авторите им, или указание за източника им.
Коментари и мнения
"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."
ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".
Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...
За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev
10 септември 2010 г.
Салата от сурови тиквички и гъби със сос "Морне"
ПРОДУКТИ:
200 гр. пресни гъби - култивирани печурки,
2 много пресни малки тиквички тип "средни към малки",
1 ч.л. тъмен соев сос,
1 ч.л. тъмен оцет балсамико,
бял пипер на вкус,
2 капки подлютено олио,
5-6 с.л. сос Морне.
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме добре гъбите като ги слагаме в полиетиленов плик, сипваме вътре една лъжица брашно и добре разтърсваме.
След това измиваме гъбите добре.
Тиквичките само измиваме и не белим.
Гъбите се начупват на средни парченца, тиквичките се нарязват на средни кубчета.
Разбъркваме и поръсваме с подправките. Разбъркваме пак.
Върху салатата изсипваме сосът Морне без да разбъркваме.
Поднасяме салатата поръсена с малко копър.
Забележка:
І Вариант: Салатата принципно е за вегетарианци, но може да се направи успешно вариант с добавката на 4-5 филийки препечен в микровълнова бекон, натрошен след това на парченца.
ІІ Вариант : Салатата може да се направи с добавката на бейби-кренвиршчета и начупен чипс.
СОС "МОРНЕ"
ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.
Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.
Забележка: Всъщност, основата на този много известен и приятен сос е сосът "Бешамел", към когото добавяме жълтъци, кашкавал и готварска сметана или мляко. Този сос е извънредно вкусен и може да се ползва към всякакви печени или варени меса, задушени зеленчуци или салати.
Втори вид сос Морне:
СОС "МОРНЕ"- 2
ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.
Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.
Забележка: Всъщност, основата на този много известен и приятен сос е сосът "Бешамел", към когото добавяме жълтъци, кашкавал и готварска сметана или мляко. Този сос е извънредно вкусен и може да се ползва към всякакви печени или варени меса, задушени зеленчуци или салати.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens