Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Пилешко филе в патладжан

ПРОДУКТИ:

8 средни патладжана
600 г.пилешко филе
4 пресни домата
10 с.л. олио (зехтин)
1 гл. лук
2 гл. чесън
4 средни чушки сиврия
2 червени капии
1 връзка магданоз
1/2 ч.л. червен пипер
4 яйца
сокът от един лимон
черен пипер и сол на вкус

По възможност подбираме еднакви по размер средни патладжани.
Обелваме част от кожата на патладжаните "на зебра", на ивици с ширина 1,5 см през 1,5 см.
Отрязваме капачета отгоре и отдолу и издълбаваме патладжаните, но така, че да остане дъно и стеничка поне по 1 - 1,5 см.
По известната процедура осоляваме отвън и отвътре, обръщаме с отвора надолу и оставяме поне за половин час, за да се отдели и оттече горчивата течност.
През това време нарязваме пилешкото филе на не много големи кубчета и го мариноваме с лимоновия сок, стрита с малко сол половин скилидка чесън, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, малко сол и черен пипер.
Доматите и двата вида чушки нарязваме на кубчета.
Лукът - също, но на по-ситни.
Скилидките от главата чесън обелваме.
В по-дълбок тиган наливаме мазнината, която сме избрали и я загряваме добре. Сваляме от котлона, изчакваме 30 сек., изсипваме и бързо разбъркваме червения пипер.
Любителите на лютото могат да ръснат и малко лют червен пипер.
Така оцветената и овкусена мазнина отливаме в чашка. Това ще бъде мазнината за цялото ястие.
Без да измиваме тигана, изсипваме в него нарязаните зеленчуци и ги задушаваме под капак докато се изпари почти всичката течност от тях.
Съвсем накрая добавяме ситнонарязания магданоз.
Оставяме сместа да изстине под капак.
Разбиваме яйцата не твърде старателно, посолени с малка щипка сол.
Добавяме ги към изстиналата смес и разбъркваме.
Изсипваме в сместа повече от половината мазнина и отново разбъркваме.
На дъното на патладжана пускаме по две обелени скилидки чесън, изсипваме малко от зеленчуковата смес, поставяме от маринованите кубчета месо и допълваме догоре пак със зеленчукова смес.
Подреждаме патладжаните в тавичка, като се стараем да са по възможност вертикални, наливаме 2 чаши вода, посоляваме по малко всеки патладжан, най-отгоре поливаме с по малко от останалата мазнина.
Празнините между патладжаните запълваме с издълбаната част от вътрешността и останалата плънка, ако има такава.
Покриваме тавичката с лист алуминиево фолио.
Печем час и половина в загрята до 160 градуса фурна.
След изваждане от фурната поръсваме обилно със смес от ситнонарязани магданоз и чесън.

На тези, които си направят труда да го сготвят - да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens