ВОДЕНИЧКИ, ГЪБИ, БАМЯ
1/2 кг. воденички се сваряват в много леко подсолена вода и се обелват.
300 гр. гъби се измиват и начупват на парченца.
300 гр. почистена от дръжките бамя се попарва с гореща вода, водата се изхвърля и бамята се се
залива с 1 ч.чаша настъргани домати. Така престоява 1/2 ч.
В подходяща тенджера с 1 с.л. зехтин и 1 равна с.л. масло се задушават 2 големи глави лук,
нарязан на средно едро.
След 7-8 мин. се добавят и гъбите.
Добавя се сол и се задушава под капак на среден огън 20 мин., като се разбърква периодично.
Добавя се 1/2 ч.л. черен пипер, отцедената от доматения сок бамя и воденичките.
Задушава се всичко на слаб огън още 25 мин., след което се добавя и доматения сок.
Задушава се още 15 мин.
Накрая се добавят счуканите заедно ядки от 5 ореха и 2 скилидки чесън.
Разбърква се, ври още 2 мин.
Сваля се от огъня и се посипва със ситно нарязан копър или магданоз.
ВОДЕНИЧКИ, ГЪБИ, БАМЯ, СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ
1/2 кг. воденички се сваряват в много леко подсолена вода и се обелват.
300 гр. гъби се измиват и начупват на парченца.
300 гр. почистена от дръжките бамя се попарва с гореща вода, водата се изхвърля и бамята се се
залива с 1 ч.чаша настъргани домати. Така престоява 1/2 ч.
В подходяща тенджера с 1 с.л. зехтин и 1 равна с.л. масло се задушават 2 големи глави лук,
нарязан на средно едро.
След 7-8 мин. се добавят и гъбите.
Добавя се сол и се задушава под капак на среден огън 20 мин., като се разбърква периодично.
Добавя се 1/2 ч.л. черен пипер, отцедената от доматения сок бамя и воденичките.
Задушава се всичко на слаб огън още 25 мин., след което се добавя и доматения сок.
Задушава се още 15 мин.
Накрая се добавят счуканите заедно ядки от 5 ореха и 2 скилидки чесън.
Разбърква се, ври още 2 мин.
Сваля се от огъня и се посипва със ситно нарязан копър или магданоз.
ВОДЕНИЧКИ, ГЪБИ, БАМЯ, СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ
От предната вечер се накисват 10 сушени сини сливи. На другия ден се отделят костилките.
1/2 кг. воденички се сваряват в много леко подсолена вода и се обелват.
300 гр. гъби се измиват и начупват на парченца.
300 гр. почистена от дръжките бамя се попарва с гореща вода, водата се изхвърля и бамята се се
залива с 1 ч.чаша настъргани домати. Така престоява 1/2 ч.
В подходяща тенджера с 1 с.л. зехтин и 1 равна с.л. масло се задушават 2 големи глави лук,
нарязан на средно едро.
След 7-8 мин. се добавят и гъбите.
Добавя се сол и се задушава под капак на среден огън 20 мин., като се разбърква периодично.
Добавя се 1/2 ч.л. черен пипер, отцедената от доматения сок бамя, воденичките и сините сливи.
Задушава се всичко на слаб огън още 25 мин., след което се добавя и доматения сок.
Задушава се още 15 мин.
Накрая се добавят счуканите заедно ядки от 5 ореха и 2 скилидки чесън.
Разбърква се, ври още 2 мин.
Сваля се от огъня и се посипва със ситно нарязан копър или магданоз.
ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО С БАМЯ
1/2 кг. воденички се сваряват в много леко подсолена вода и се обелват.
300 гр. гъби се измиват и начупват на парченца.
300 гр. почистена от дръжките бамя се попарва с гореща вода, водата се изхвърля и бамята се се
залива с 1 ч.чаша настъргани домати. Така престоява 1/2 ч.
В подходяща тенджера с 1 с.л. зехтин и 1 равна с.л. масло се задушават 2 големи глави лук,
нарязан на средно едро.
След 7-8 мин. се добавят и гъбите.
Добавя се сол и се задушава под капак на среден огън 20 мин., като се разбърква периодично.
Добавя се 1/2 ч.л. черен пипер, отцедената от доматения сок бамя, воденичките и сините сливи.
Задушава се всичко на слаб огън още 25 мин., след което се добавя и доматения сок.
Задушава се още 15 мин.
Накрая се добавят счуканите заедно ядки от 5 ореха и 2 скилидки чесън.
Разбърква се, ври още 2 мин.
Сваля се от огъня и се посипва със ситно нарязан копър или магданоз.
ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО С БАМЯ
600-700 гр. телешко месо
600 гр. бамя
6-7 картофа
1/2 връзка магданоз
1/2 чаша разтопено масло ( или олио )
2-3 скилидки чесън
2 глави лук
3-4 домата
1/2 чаша бяло вино
1 ч.л. червен пипер
сол
Месото го нарязваме на малки хапки и го запържваме леко в 1/3 от мазнината.
Прибавяме и последователно запържваме лукът и чесънът, нарязани на ситно, както и доматите, обелени и настъргани на едро ренде.
Поръсваме с червения пипер, наливаме бялото вино.
Доливаме топла вода, така че да покрие продуктите и варим на умерен огън.
Е, точно тук все някой ще попита "Ами бамята???".
Споко, ще стигнем и до бамята...
Изрязваме дръжките на бамята и я накисваме за десетина минути във вода с оцет. На литър вода - две супени лъжици винен оцет.
Изплакваме я и я подсушаваме с кърпа.
Посоляваме я и я задушаваме в половината от останалата мазнина.
Задушената бамя, заедно с мазнината прехвърляме в тенджерата със задушеното вече месо.
Продължаваме да задушаваме под капак на умерен огън.
След десетина минути добавяме и картофите, задушени с остатъка от мазнината ( най-вкусно става с пресни картофи ).
След сваляне от огъня поръсваме с нарязания на ситно магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens