Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Няколко рецепти с бамя

ВОДЕНИЧКИ, ГЪБИ, БАМЯ

1/2 кг. воденички се сваряват в много леко подсолена вода и се обелват.
300 гр. гъби се измиват и начупват на парченца.
300 гр. почистена от дръжките бамя се попарва с гореща вода, водата се изхвърля и бамята се се
залива с 1 ч.чаша настъргани домати. Така престоява 1/2 ч.
В подходяща тенджера с 1 с.л. зехтин и 1 равна с.л. масло се задушават 2 големи глави лук,
нарязан на средно едро.
След 7-8 мин. се добавят и гъбите.
Добавя се сол и се задушава под капак на среден огън 20 мин., като се разбърква периодично.
Добавя се 1/2 ч.л. черен пипер, отцедената от доматения сок бамя и воденичките.
Задушава се всичко на слаб огън още 25 мин., след което се добавя и доматения сок.
Задушава се още 15 мин.
Накрая се добавят счуканите заедно ядки от 5 ореха и 2 скилидки чесън.
Разбърква се, ври още 2 мин.
Сваля се от огъня и се посипва със ситно нарязан копър или магданоз.


ВОДЕНИЧКИ, ГЪБИ, БАМЯ, СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ
 
От предната вечер се накисват 10 сушени сини сливи. На другия ден се отделят костилките.
1/2 кг. воденички се сваряват в много леко подсолена вода и се обелват.
300 гр. гъби се измиват и начупват на парченца.
300 гр. почистена от дръжките бамя се попарва с гореща вода, водата се изхвърля и бамята се се
залива с 1 ч.чаша настъргани домати. Така престоява 1/2 ч.
В подходяща тенджера с 1 с.л. зехтин и 1 равна с.л. масло се задушават 2 големи глави лук,
нарязан на средно едро.
След 7-8 мин. се добавят и гъбите.
Добавя се сол и се задушава под капак на среден огън 20 мин., като се разбърква периодично.
Добавя се 1/2 ч.л. черен пипер, отцедената от доматения сок бамя, воденичките и сините сливи.
Задушава се всичко на слаб огън още 25 мин., след което се добавя и доматения сок.
Задушава се още 15 мин.
Накрая се добавят счуканите заедно ядки от 5 ореха и 2 скилидки чесън.
Разбърква се, ври още 2 мин.
Сваля се от огъня и се посипва със ситно нарязан копър или магданоз.




ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО С БАМЯ 

Продукти:
600-700 гр. телешко месо
600 гр. бамя
6-7 картофа
1/2 връзка магданоз
1/2 чаша разтопено масло ( или олио )
2-3 скилидки чесън
2 глави лук
3-4 домата
1/2 чаша бяло вино
1 ч.л. червен пипер
сол

Месото го нарязваме на малки хапки и го запържваме леко в 1/3 от мазнината.
Прибавяме и последователно запържваме лукът и чесънът, нарязани на ситно, както и доматите, обелени и настъргани на едро ренде.
Поръсваме с червения пипер, наливаме бялото вино.
Доливаме топла вода, така че да покрие продуктите и варим на умерен огън.
Е, точно тук все някой ще попита "Ами бамята???".
Споко, ще стигнем и до бамята...
Изрязваме дръжките на бамята и я накисваме за десетина минути във вода с оцет. На литър вода - две супени лъжици винен оцет.
Изплакваме я и я подсушаваме с кърпа.
Посоляваме я и я задушаваме в половината от останалата мазнина.
Задушената бамя, заедно с мазнината прехвърляме в тенджерата със задушеното вече месо.
Продължаваме да задушаваме под капак на умерен огън.
След десетина минути добавяме и картофите, задушени с остатъка от мазнината ( най-вкусно става с пресни картофи ).
След сваляне от огъня поръсваме с нарязания на ситно магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens