Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Трайно съхраняване на заготовка за салата от пресни зеленчуци

Моите идеи винаги са били леко шокиращи за повечето домакини и кулинари, но не се шокирайте и повярвайте - идеята е "отработена" вече повече от двадесетина години...


Когато има изобилие от пресни зеленчуци и се правят салати всеки ден, можете да си спестите много време и труд като си направите "заготовка" за цялата седмица.
Този "трик" използвам поне от 20 години безотказно и наистина страшно много пести време. 
Аз съм си принципно мързелив, като всеки уважаващ себе си мъж, но когато става въпрос за готвене (а това ми доставя интелектуално, емоционално и естетическо удоволствие), не мисля за загубеното време. 
Но повечето домакини цедят всяка секундичка, за да имат повече време за себе си. :)
Затова и уважавам дори секундата спестено време за тях. 

За какво става дума?

Измиваме и оставяме да се отцеди добре зеленчукът за салата ( кулинарният шут Ути демонстрира скоро една центрофуга за подсушаване на такъв зеленчук, но едва ли всеки може да си позволи подобен уред, макар че едва ли е чак толкова скъп, а просто мястото в една кухня винаги е крайно ограничено...). 
Говорим за количеството зеленчук, което преценяваме, че ще ни бъде необходимо за цялата седмица. 
Когато решим, че зеленчукът се е отцедил и подсушил достатъчно, го нарязваме (или накъсваме) според вкуса си - по-наедро или по-надребно. Всеки си има пристрастия... 
Правим си комбинацията от пресни зеленчуци ( без домати и краставици! ) и я объркваме в голям съд, например легенче. 
Така може да се съхрани в хладилник поне 2 дни в свежо състояние. Но ако искаме да издържи една седмица и повече, просто объркваме нарязаните зеленчуци с известно количество зехтин или олио (което предпочитате). Разбърквате много добре, за да се омазни равномерно. Това е и обяснението на идеята - финият филм от мазнина върху всяко листенце на салатата прекратява достъпа на въдух до салатата, а липсата на сол и ниската температура позволяват салатата да не увяхва (или да пуска сок) с дни наред.
Слагате в хладилник, като покривате с капак или стречфолио и всеки ден вземате количество, достатъчно за нуждите ви.
Като правите салатата, пренебрегвате факта, че сте сложили малко мазнина в началото и добавяте достатъчно количество мазнина, разбърквате и слагате киселина - различните видове оцет или лимонов сок. Посолявате и разбърквате със солта едва секунди преди сервиране на масата, даже по-точно - секунди преди консумиране на салатата.  Правилната поредност при овкусяване на всяка салата е:  омазняване, объркване, киселина, объркване, сол съвсем накрая и отново объркване. Тази поредност ви гарантира перфектно овкусена салата, която няма да плувне в сок след 5 мин.

Така, с малко труд, и то само веднъж, ще имате перфектно приготвена и свежа салата за  през цялата седмица. Че и повече, вие ще установите това сами...,

Не се страхувайте :)), моите идеи и рецепти винаги са били ясни, точни, коректни и най-вече, строго аргументирани. С което се гордея... :)

4 коментара:

  1. Страхотен си! Обожавам начина ти на мислене, защото е сходен с моя! Много си рационален и естет! Благодаря ти за кратките пътища до перфектните изпълнения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи! Винаги се радвам много, когато с мисленето и рецептите си доставям удоволствие на някого... :)) Любо.

      Изтриване
  2. Здравей! Ще съм ти благодарна, ако можеш да ми отговориш на няколко въпроса.
    - Освен краставици и домати, има ли друг зеленчук, за който този метод на съхранение на е подходящ? Например пресният лук/чесън, репичките, прясното зеле, чушките, броколи - могат ли да се съхраняват така?
    - Всеки зеленчук в отделен съд ли трябва да се съхранява?
    - Има ли значение в какъв съд/опаковка са? Може ли в торбички или по-добре в стъклен съд?
    - Как да съхраним седмична заготовка на копър и магданоз?
    Благодаря предварително! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петина! Със сигурност няма да мога да ти изброя всички зеленчуци, за които този метод не е подходящ, но ще се опитам да ти обясня принципа, за да ти е по-лесно ти самата да преценяваш. Идеята е, че за да не се развалят лесно пресни свежи нежни зеленчуци, трябва елегантно и много нежно да се прекрати достъпът на въздух до тях. Аз съм решил този проблем, като съм използвал една от уникалните способности на зехтина (и другите мазнини, но зехтинът най-много) при изключително леко обмазване на някаква повърхност - в случая нежни и с неопределена повърхност листни зеленчуци - да прави уникално тънък защитен маслен филм. Всички подобни зеленчуци, които съдържат вътрешна влага, но тя отгоре не се показва, а напротив, лесно изсъхва, са подходящи за такова съхранение. Най-напред повърхностното защитаване на зеленчука от изпаряване на собствената му влага, и втори път - предпазване на зеленчука от външното въздействие на въздуха, като възможност за по-лесно разлагане. А разлагането става най-лесно там, където има някаква влага, особено собствена. Защо се съхраняват сушените зеленчуци и подправки? Защото чрез изсушаване им се отнема водното съдържание и те стават устойчиви.
      Пресният лук и чесън също ще се съхранят, но много по-малко, примерно не повече от 1 седмица, добре подсушени и почистени, в сухо пликче, по възможност от тези, с цип, и в хладилник. Репичките също. Прясното зеле също може да се омазни добре, но нарязано и поставено в плик. Но не виждам защо е нужно. Най-добре зелето и карфиолът се съхраняват сухи в добре завита найлонова торбичка в хладилника, те траят много. На карфиолът му изрязвай периодически загнилите черни петънца, за да не се разпространяват и ще трае изключително много, може и месец. За броколито се отнася същото. Да, желателно е всеки зеленчук да се съхранява в отделна торбичка или съд, защото всеки зеленчук си има различна разваляемост. Съдът е по целесъобразност и прагматичност, аз лично предпочитам торбичките, за пестене на обем в хладилника. Трябва да се вземат мерки да се прекрати достъпът на въздух като се постави щипка или се върже с нещо - напр. ластиче, отворът на пликчето.
      Копърът и магданозът се съхраняват ситно нарязани леко осолени и плътно натъпкани в бурканчета дори и за повече от седмицИ. Пресни могат да се съхраняват на хладно, с увити с навлажнен памук или хартиена салфетка крайща. И цялата китка общо в пликче. Но те бързо загниват в присъствие на влага, затова не траят повече от седмица. Да те предупредя, че в общ плик не се държат лук и чесън - "бият" се ароматите им и се развалят значително по-бързо.
      За мене ще бъде истинско удоволствие да ти обясня всичко, от което се интересуваш. Любо :))

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens