ПРОДУКТИ:
6 средни домата,
1 с.л. нишесте,
120 гр. масло,
1/2 кг. спанак (замразен),
1/2 кг. картофи,
3 твърдосварени яйца,
1 ч.л. самардала,
3 скилидки чесън,
3 филии сух бял хляб или готови крутони,
черен пипер на вкус.
ПРИГОТВЯНЕ:
1 с.л. нишесте,
120 гр. масло,
1/2 кг. спанак (замразен),
1/2 кг. картофи,
3 твърдосварени яйца,
1 ч.л. самардала,
3 скилидки чесън,
3 филии сух бял хляб или готови крутони,
черен пипер на вкус.
ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите се бланшират за 15 сек. и веднага се охлаждат в студена вода.
Обелва се люспата, разрязват се по на половинки напречно, семенната част се отстранява.
Доматите се подсушават с домакинска хартия и се посипват отвън с нишесте.
Половината от маслото се размеква и се разпределя във всеки домат.
Доматите се подреждат в намаслена тавичка и се пекат в силнозагрята фурна (250°), само горно печене, за 8 мин.
В половин литър вода с едно кубче пилешки бульон пускаме замразения спанак и го варим 10 мин. Отцеждаме го и го пасираме до гладко пюре.
Към останалия от варенето бульон добавяме обелените и нарязани на едри парчета картофи, доливаме вода колкото да ги покрие и варим до сваряването им.
Като поизстинат, картофите се отцеждат и пюрират.
2/3 от спаначеното пюре се смесват с картофеното пюре, разбърква се и се овкусява със самардала, черен пипер и счуканите скилидки чесън.
Размеква се леко 2/3 от останалата част от маслото и се добавя към спаначено-картофеното пюре. Разбърква се добре.
Отделената 1/3 от спаначеното пюре се смесва с трите жълтъка от твърдосварените яйца и се овкусява със самардала и счуканите скилидки чесън. С тази смес се пълнят доматените половинки.
Белтъците от яйцата се нарязват на кубчета.
От филиите хляб се отстранява кората, нарязват се на крутони и се запичат с малко масло в силно сгорещена фурна до порозовяване.
СЕРВИРАНЕ:
Обелва се люспата, разрязват се по на половинки напречно, семенната част се отстранява.
Доматите се подсушават с домакинска хартия и се посипват отвън с нишесте.
Половината от маслото се размеква и се разпределя във всеки домат.
Доматите се подреждат в намаслена тавичка и се пекат в силнозагрята фурна (250°), само горно печене, за 8 мин.
В половин литър вода с едно кубче пилешки бульон пускаме замразения спанак и го варим 10 мин. Отцеждаме го и го пасираме до гладко пюре.
Към останалия от варенето бульон добавяме обелените и нарязани на едри парчета картофи, доливаме вода колкото да ги покрие и варим до сваряването им.
Като поизстинат, картофите се отцеждат и пюрират.
2/3 от спаначеното пюре се смесват с картофеното пюре, разбърква се и се овкусява със самардала, черен пипер и счуканите скилидки чесън.
Размеква се леко 2/3 от останалата част от маслото и се добавя към спаначено-картофеното пюре. Разбърква се добре.
Отделената 1/3 от спаначеното пюре се смесва с трите жълтъка от твърдосварените яйца и се овкусява със самардала и счуканите скилидки чесън. С тази смес се пълнят доматените половинки.
Белтъците от яйцата се нарязват на кубчета.
От филиите хляб се отстранява кората, нарязват се на крутони и се запичат с малко масло в силно сгорещена фурна до порозовяване.
СЕРВИРАНЕ:
В плоска чиния се поставят половината от крутоните, покриват се с половината от спаначено-картофеното пюре, в средата се разполагат 3 домата, напълнени със спаначено-жълтъчната смес, покрай доматите се поръсва с част от белтъчените кубчета, овкусени и оцветени със самардала.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens