Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Сос "Бешамел" и Чеснов сос

Автор    Timon
Публикувано    07.09.04 11:27  

СОС "БЕШАМЕЛ"
В малка тенджера слагаш 1/3 пакетче (от 125 г.) масло (или 5 с.л. олио). Сгорещяваш го леко, но внимаваш да не загори. Прибавяш 2-3 с.л. брашно (предварително препечено или обикновено) и бъркаш непрекъснато с дървена лъжица, докато порозовее. Добавяш на тънка струйка прясно мляко (или вода, или бульон), като не спираш да бъркаш, за да ти е гладък сосът. Бъркайки непрекъснато, го оставяш на слаб огън да покъкри 10-15 минути (за да не остане вкус на сурово брашно). Количеството разредител (мляко, вода или бульон) зависи от гъстотата, която желаеш да постигнеш. В процеса на варенето обикновено разреждаш толкова, колкото ти е необходимо. Ако, въпреки бъркането, все пак ти се получат бучки в соса - сваляш тенджерата от котлона, изглаждаш соса с пасатора и продължаваш нататък по горния ред... Накрая добавяш сол и черен пипер - на вкус.
Този сос е универсален. Като му хванеш веднъж цаката, можеш да си увеличаваш и намаляваш пропорциите и гъстотата. Използва се за куп ястия и е много вкусен...


Автор    KRlSTOF (Vechno tyrsesht)  
Публикувано    07.05.04 21:53  

ОСНОВЕН СОС "БЕШАМЕЛ"
1 л прясно мляко
60 г масло
4 с.л. (40 г) брашно
черен или бял пипер
настъргано индийско орехче
сол

В дълбок съд, поставен на умерен огън, се стопява маслото. Към него, след като се отдръпне от огъня, бавно, лъжица по лъжица, се прибавя брашното. Съдът се слага за малко на огъня (да се позатопли) и при постоянно разбъркване се прибавя част от свареното мляко, докато се получи кремообразна смес. Съдът отново се слага на огъня и сместа се вари, докато се посгъсти, като непрекъснато се разбърква. Прибавя се бавно останалото мляко. Сосът се подправя със сол, пипер и настъргано индийско орехче. Изсипва се в сух чист съд, похлупва се и се държи на хладно до употребата му.
Употребява се на части като основа на различни сосове със съответни подправки - доматено пюре, горчица, зеленчукова паста, паста от пушена сланина, рибен или месен бульон, сос от печени кости.


ЗАЛИВКА ЗА МУСАКА    
Автор    миckaтa  
Публикувано    27.04.04 20:35  

И тук тайната е в качеството на продуктите, но точно заливката на мусаката иска и количество! Сосът " Бешамел" се прави с около литър мляко, достатъчно брашно, за да се получи по-гъст крем и вместо олио - краве масло, в което се запържва брашното. След като тази каша поизстине, в нея се прибавят с няколко жълтъка, например 3-4. /Аз не слагам белтъците./
Отгоре щедро се ръси с хубав твърд кашкавал. Количеството на продуктите е за около 6 порции, а заливката става пухкава, дебела и вкусна!.


ЧЕСНОВ СОС?
автор Sapiens
Честно казано, аз не знам да има точно определен сос, който да се нарича "чеснов сос", примерно като названието "сос Бешамел", да речем.
Възможно е и да греша, обаче.
Струва ми се, че на всякакъв сос, в който чесънът е в доста голямо количество може да се каже успешно "чеснов сос".
За да не съм обаче капо, ще ви кажа, че знам един "чеснов сос", който се прави за риба. Много е елементарен.
В част от мазнината, в която се е пържила рибата, докато е още на котлона, се изсипва известно количество кисело мляко и счукан чесън. Може да се добавят и счукани орехи, както и копър. С този сос се залива изпържената риба.
Друг такъв "чеснов сос" върви с едно почти уникално ядене, и почти непознато.
Когато се чисти спанак за готвене се отделят само коренчетата.
Тези коренчета се измиват много добре, заливат се с вода и се слагат "на края на печката" да къкрят почти цял ден, като се долива по малко водичка.
В по-съвременни условия, тези коренчета се слагат в тенджерка и се варят на много слаб огън поне час.
Когато решите, че са готови, се правят две запръжки - едната с леко запържен лук в малко мазнина и червен пипер, а другата - въпросният "чеснов сос", който представлява следното : Счуква се в хаванче шепа орехови ядки и 6-7 скилидки чесън. Първата запръжка, още гореща се изсипва в сварените вече спаначени коренчета, след нея се добавя и другата и разбърква.
Яденето е неспецифично и много вкусно. Познато е в някои части на Северна България и най-вече Тракия.
За съжаление и аз не зная точно как се казва. Възможно е изобщо да няма име.
Ако знае някой повече по темата, нека напише нещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens