Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Пълнени с кайма патладжани с доматен сос

Малко предисловие и лирично отклонение: 
Много обичам патладжани. Във всички възможни разновидности.
Това е една от любимите ми рецепти, която за съжаление не е моя.
Тази рецепта е презентирана в един кулинарен вестник от Янко Руменов Станчев от Русе 7019, ж.к. Чародейка, бл.205, вх.Д,ап.15, с уговорката, че рецептата е на майка му, а пък майка му държи да се знае, че рецептата е на най-добрата й приятелка Красимира.Така че, да благодарим на Красимира и особено на Янко, че се сетил да публикува тази чудесна рецепта.
ПРОДУКТИ:
5 големи патладжана
500 г. кайма с подправки
150 г. сирене
100 г. настърган кашкавал
2 яйца
една главичка чесън
сол, черен пипер
ЗА СОСА:
настъргани пресни домати (или от консерва)
1 голяма глава лук
олио
сол
магданоз
Измиваме патладжаните, отрязваме им дръжките и ги разрязваме на две по дължина, посоляваме ги и ги оставяме за 30 мин., за да се отцеди горчивият сок.
След това ги измиваме, подсушаваме и издълбаваме  вътрешността им, като оставаме стеничка около 1,5 см.. Вътрешността запазваме.
Пускаме издълбаните патладжани във вряща доста подсолена вода и варим, докато поомекнат.
В дълбок съд изсипваме и размесваме каймата с яйцата, натрошеното сирене, настърганата на едро ренде или накълцана вътрешност на патладжаните, счуканият чесън, сол и черен пипер на вкус. (По-леко със солта, защото патладжаните вече са леко осолени при варенето, а и в соса ще има сол.).
Предварително загряваме фурната до 180°.
Пълним патладжаните със сместа и ги нареждаме в намазана с олио тава, поръсваме с настъргания кашкавал и печем, като намаляваме температурата на фурната.
Докато се пекат, приготвяме доматения сос, като изпържваме ситно нарязания лук на слаб огън, прибавяме настърганите домати, малко сол и черен пипер. Варим до сгъстяване. (Старите домакини с чувство за хумор казват "Вариш, докато ти опръска цялата печка...". Така е, когато започне да се сгъстява соса, пръска, внимавайте!).
Заливаме готовите патладжани със соса и печем още 5 мин.
Накрая поръсваме ястието обилно с нарязан магданоз.
Страхотно лятно ядене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens