САЛАТА ОТ КАЛМАРИ СЪС СОС "МОРНЕ"
ПРОДУКТИ:
2 почистени калмара,
1 средна глава лук,
1 с.л. лимонов сок,
настъргана кора от половин лимон,
сол и бял пипер на вкус,
5-6 с.л. сос "Морне".
ПРИГОТВЯНЕ:
Калмарите се сваряват точно 5 мин., като се пускат във вряща подсолена вода. Ако ги варите повече време, стават "гумени".
Нарязват се напречно на кръгчета и всяко кръгче на три ивички.
Лукът се нарязва на полумесеци, осолява се, намачква се и след престояване 15 мин. се изстисква от сока.
Калмарите и лукът се смесват, добавя се лимоновият сок, белият пипер и настърганата кора от половин лимон.
Изсипва се сосът Морне и всичко се разбърква.
Украсява се с резенчета лимон и клонка магданоз.
(за пръв път измислям салата с гарнитура. Какво ли не прави щуротията...)
ПРОДУКТИ:
300 гр.почистени калмари,
200 гр.пуешко филе,
3 белтъка,
2 средни глави лук,
3 чушки Сиврия,
1 среден патладжан,
4 бр. киви, възможно най-зеленото и твърдо, което намерите,
1 скилидка чесън,
1 люта чушка,
2 с.л. олио,
1/2 ч.л. зехтин,
1/2 ч.л. захар,
сокът от 1 лимон,
настърганата кора от 1/2 лимон,
1 връзка магданоз,
сол, морска сол, бял и червен черен пипер на вкус и по целесъобразност.
ПРИГОТВЯНЕ:
Основни уреди - тенджера под налягане и тиган. За предпочитане тиганът да е с незалепващо покритие. И котлон, за предпочитане газов.
В тигана се пържи всичко без да се почиства, само се долива по малко мазнина, така ароматите от пърженето на предния продукт преминават като подправка при пърженето на следващите.
Предварително приготвяне на основните продукти:
В тенджерата под налягане, в присъствието на 2 л. вода (после от бульончето правим прекрасна супа...) изсипваме калмарите цели и пуешкото филе на тънки пържолки, 1 гл. лук на едри парчета, 1 ч.л. морска сол.
Варим от повишаване на налягането точно 5 мин. Оставяме ги в бульона до частичното му изстиване, след което ги изваждаме и отцеждаме добре.
Калмарите нарязваме на ивички, (а по-точно на пръстени с ширина 6-7 мм., срязани до лентичка и лентичката нарязана на три парченца), а пушкото филе - на жулиен.
Бульончето запазваме за супа тип "Рибена чорба".
Кивито обелваме и нарязваме на средни кубчета.
Правим дресинг от лимоновия сок и зехтина.
Една връзка магданоз нарязваме много на ситно.
КАЛМАРИТЕ И ПУЕШКОТО:
Белтъците разбиваме много леко с малко сол.
В загретия тиган сипваме няколко капки олио, изсипваме белтъците и пържим като омлет на среден огън докато побелеят.
Изваждаме ги и като поизстинат ги нарязваме на произволни парченца.
В тигана изсипваме 1/2 с.л. олио и го сгорещяваме добре, изобщо, месото и зеленчуците пържим на много висока температура за кратко време (поклонник съм на китайските технологии).
Изсипваме калмарите и пуешкото филе и пържим при непрекъснато разбъркване 1 мин., добавяме нарязаните белтъци, объркваме и сваляме от огъня.
Изваждаме, отцеждаме и поръсваме с малко едросмлян бял и червен пипер, но след като изстинат напълно.
Смесваме с кубчетата киви и настърганата лимонова кора и объркваме.
ГАРНИТУРАТА:
Патладжаните измиваме и нарязваме на кубчета около 2 на 2 см. или малко повече.
Чушките почистваме и нарязваме на средноедри парчета, но не на пръстени.
В тигана доливаме 1 1/2 с.л. олио и поставяме кубчетата патладжан и лютата чушка, нарязана на ивички да се пържат, разбъркваме няколко пъти и посоляваме.
Когато патладжаните се позапържат, т.е.,започват да поомекват, добавяме чушките и пържим още не повече от 2 мин. Целта е патладжаните да са напълно изпържени, а чушките частично, за да са хрупкави.
Добавяме скилидката чесън, нарязана наситно, не смачкана или счукана.
Изваждаме изпържените зеленчуци в отделен съд и поръсваме с няколко капки лимонов сок, не разбъркваме, за да не разтрошим омекналите вече патладжани.
КАНАПЕТО:
Втората глава лук почистваме и нарязваме на средно ситно, посоляваме и наръсваме с малко захар. Оставяме 5 мин. да престои, отцеждаме отделения сок и изстискваме. Объркваме с голямо количество нарязан (може и на по-едро) магданоз.
СЕРВИРАНЕТО:
Сервираме в чиния, в средата на която като канапе слагаме от лука, върху него поставяме от калмарите и пуешкото филе, поливаме обилно с дресинга и поръсваме с магданоз, а отстрани, в полукръг, слагаме достатъчно от гарнитурата.
Да ви е сладко!
Забележка: Сосовете Морне и Бешамел съм направил като активни линкове, чрез които директно можете до отидете в основните рецепти.
ПРОДУКТИ:
2 почистени калмара,
1 средна глава лук,
1 с.л. лимонов сок,
настъргана кора от половин лимон,
сол и бял пипер на вкус,
5-6 с.л. сос "Морне".
ПРИГОТВЯНЕ:
Калмарите се сваряват точно 5 мин., като се пускат във вряща подсолена вода. Ако ги варите повече време, стават "гумени".
Нарязват се напречно на кръгчета и всяко кръгче на три ивички.
Лукът се нарязва на полумесеци, осолява се, намачква се и след престояване 15 мин. се изстисква от сока.
Калмарите и лукът се смесват, добавя се лимоновият сок, белият пипер и настърганата кора от половин лимон.
Изсипва се сосът Морне и всичко се разбърква.
Украсява се с резенчета лимон и клонка магданоз.
Сос "Морне"
Всъщност, основата на този много известен и приятен сос е сосът "Бешамел", към когото добавяме жълтъци, кашкавал и готварска сметана или мляко. Този сос е извънредно вкусен и може да се ползва към всякакви печени или варени меса, задушени зеленчуци или салати.
ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер
ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.
Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.
САЛАТА ОТ КАЛМАРИ И ПУЕШКО ФИЛЕ С КИВИ И ГАРНИТУРА ОТ ПАТЛАДЖАНИМаслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.
Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.
ПРОДУКТИ:
300 гр.почистени калмари,
200 гр.пуешко филе,
3 белтъка,
2 средни глави лук,
3 чушки Сиврия,
1 среден патладжан,
4 бр. киви, възможно най-зеленото и твърдо, което намерите,
1 скилидка чесън,
1 люта чушка,
2 с.л. олио,
1/2 ч.л. зехтин,
1/2 ч.л. захар,
сокът от 1 лимон,
настърганата кора от 1/2 лимон,
1 връзка магданоз,
сол, морска сол, бял и червен черен пипер на вкус и по целесъобразност.
ПРИГОТВЯНЕ:
Основни уреди - тенджера под налягане и тиган. За предпочитане тиганът да е с незалепващо покритие. И котлон, за предпочитане газов.
В тигана се пържи всичко без да се почиства, само се долива по малко мазнина, така ароматите от пърженето на предния продукт преминават като подправка при пърженето на следващите.
Предварително приготвяне на основните продукти:
В тенджерата под налягане, в присъствието на 2 л. вода (после от бульончето правим прекрасна супа...) изсипваме калмарите цели и пуешкото филе на тънки пържолки, 1 гл. лук на едри парчета, 1 ч.л. морска сол.
Варим от повишаване на налягането точно 5 мин. Оставяме ги в бульона до частичното му изстиване, след което ги изваждаме и отцеждаме добре.
Калмарите нарязваме на ивички, (а по-точно на пръстени с ширина 6-7 мм., срязани до лентичка и лентичката нарязана на три парченца), а пушкото филе - на жулиен.
Бульончето запазваме за супа тип "Рибена чорба".
Кивито обелваме и нарязваме на средни кубчета.
Правим дресинг от лимоновия сок и зехтина.
Една връзка магданоз нарязваме много на ситно.
КАЛМАРИТЕ И ПУЕШКОТО:
Белтъците разбиваме много леко с малко сол.
В загретия тиган сипваме няколко капки олио, изсипваме белтъците и пържим като омлет на среден огън докато побелеят.
Изваждаме ги и като поизстинат ги нарязваме на произволни парченца.
В тигана изсипваме 1/2 с.л. олио и го сгорещяваме добре, изобщо, месото и зеленчуците пържим на много висока температура за кратко време (поклонник съм на китайските технологии).
Изсипваме калмарите и пуешкото филе и пържим при непрекъснато разбъркване 1 мин., добавяме нарязаните белтъци, объркваме и сваляме от огъня.
Изваждаме, отцеждаме и поръсваме с малко едросмлян бял и червен пипер, но след като изстинат напълно.
Смесваме с кубчетата киви и настърганата лимонова кора и объркваме.
ГАРНИТУРАТА:
Патладжаните измиваме и нарязваме на кубчета около 2 на 2 см. или малко повече.
Чушките почистваме и нарязваме на средноедри парчета, но не на пръстени.
В тигана доливаме 1 1/2 с.л. олио и поставяме кубчетата патладжан и лютата чушка, нарязана на ивички да се пържат, разбъркваме няколко пъти и посоляваме.
Когато патладжаните се позапържат, т.е.,започват да поомекват, добавяме чушките и пържим още не повече от 2 мин. Целта е патладжаните да са напълно изпържени, а чушките частично, за да са хрупкави.
Добавяме скилидката чесън, нарязана наситно, не смачкана или счукана.
Изваждаме изпържените зеленчуци в отделен съд и поръсваме с няколко капки лимонов сок, не разбъркваме, за да не разтрошим омекналите вече патладжани.
КАНАПЕТО:
Втората глава лук почистваме и нарязваме на средно ситно, посоляваме и наръсваме с малко захар. Оставяме 5 мин. да престои, отцеждаме отделения сок и изстискваме. Объркваме с голямо количество нарязан (може и на по-едро) магданоз.
СЕРВИРАНЕТО:
Сервираме в чиния, в средата на която като канапе слагаме от лука, върху него поставяме от калмарите и пуешкото филе, поливаме обилно с дресинга и поръсваме с магданоз, а отстрани, в полукръг, слагаме достатъчно от гарнитурата.
Да ви е сладко!
Забележка: Сосовете Морне и Бешамел съм направил като активни линкове, чрез които директно можете до отидете в основните рецепти.
Рецептите ти за калмари са супер.Но ето ти една рецепта и от мен.
ОтговорИзтриване№ бр.калмари, олио,гъби,ролца от раци,соев сос, сухо бяло винце,ситно нарязан лук,пасирани скилидки чесън,доматено пюре,магданоз, сол навкус, смлян черен или бял пипер.
Измити калмари се сваряват в подсолена вода 5 минути и се отцеждат.В тиган на котлона задушаваме гъбите, ролцата от раци-сурими,лук, пасиран чесън.Добавяме домат.пюре и магданоз.С така получента смес напълвме калмарите.Пържим оп4-5 мин от страна.Слагаме в тава намазана с мазнинка.Сипваме равни количества вино и вода и добавяме 1/2 ч.ч.соев сос.Покриваме тавата с фолио и задушаваме на фурна 20 мин при 180 градуса.