Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Обезкостяване на пилешко бутче до пържола

КАК СЕ ОБЕЗКОСТЯВА ПИЛЕШКО БУТЧЕ
Как няма възможност да го демонстрирам, обяснението никога не е достатъчно, по-добре е веднъж просто да погледнеш...
Значи, работи се с остър, островърх нож, това е първото, ножът трябва да е тесен, по възможност.
В долния край на бутчето, точно под кокалчето, подрязвате пръстеновидно околовръст, за да пресечете многото сухожилия, които са концентрирани именно там.
След това (обяснявам обезкостяването на двойно бутче, с долна и горна част) поставяте бутчето с външната му страна в дланта на лявата си ръка, вътрешната му страна гледа към вас.
С върха на острия нож промушвате като с игла от долния край вътрешно, като плътно следите кокала, до средната става, след което с натиск нагоре на острието, просто прорязвате месото.
Така се отваря и вижда кокала.
Обръщате и от другата страна, и с върха на ножа внимателно забелвате месото покрай кокала, като внимателно заобикаляте онова остро като игла кокалче, и то остава прилепено към по-големия кокал.
Така обезкостявате долното бутче до ставата.
Внимателно, също с върха на ножа, прорязвате и заобикаляте (зачиствате сухожилията) около ставата и я освобождавате от връзките с месото.
Пак поставяте в дланта си с външната част, вече горната кълка, и по отработения вече начин, с върха на ножа, пробождате най-напред, след това прорязвате по горния кокал до горната става.
По познатата вече процедура внимателно, отново с върха на ножа, забелвате месото около горния кокал. Стигате до горната става, където срязвате с целия нож напречно вече самата става.
Остава една горна част с един лопатковиден кокъл, който не е необходимо да почиствате, защото няма да стане, пък и там, в нещо като лъжичка се намира най-вкусното парченце месо от цялото пиле.:))
Така ви остава един кокал, най-горният, лопатковидният, с достатъчно месо по него.
Този кокал аз го пека на скарата цял и е твърде вкусен.
И ви остава една прекрасна, голяма, напълно чиста пържола.
Успех!

2 коментара:

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens