Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Черен дроб, печен на скара

Черният дроб, особено ако е пресен, е чудесен на скара.
Скарата се намазва много добре със сланинка преди да сложиш парчетата дроб.
Друг вариант е да оваляш добре парчетата в олио преди да ги сложиш.
Парчетата са с дебелина към 2,5 - 3 см.
Пекат се докато при натиск с плоското на вилицата започне да се усеща, че се втвърдяват леко. Обръщат се 3-4 пъти. (Апропо, така се тестват и кюфтетата при печене или пържене).
Солят се след сваляне от скарата.
Може да се ръсне малко черен пипер.
Дробът не трябва да е напълно изпечен, отвътре трябва да е леко недопечен.
Ако се изпече като пържола, става много твърд и сух, т.е., язък за дроба.
Предварително си нарязваш 1-2 глави лук на ситни кубчета или на "полумесеци", въпрос на вкус, леко го осоляваш, ако имаш пресен магданоз, нарязваш една връзка на ситно и я добавяш към лука.
С тази прекрасна смес посипваш още топлия дроб.
Биричка е подходящата гарнитура към това удоволствие.
Друг начин е печен на фурна, всяко парче завито в було. Този път се посолява върху булото, полива се с олио и се пече до готовност. То лесно се пише "до готовност", но всъщност доста трудно се улучва точното време.
Пак трябва да е леко недопечен, за да е много вкусен.

4 коментара:

  1. Че си уникален, уникален си. Само дето не става ясно това пилешки черен дроб е, или такъв от рибата треска.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги ми е било интересно, защо, когато някой се опитва да критикува и упражнявя чувството си за сарказъм, не пише име или поне ник, а комплексарски се "изявява" като "Анонимен"...
      Всеки среднонормален човек, занимаващ се с кулинария, готвене или "джуркане",както наричам тривиалното готвене, само като прочете една (моя) рецепта без всякакви затруднения може да определи за какъв продукт става дума, ако съм пропуснал да уточня, което е по-скоро изключение...
      В случая става дума за телешки, свински, агнешки черен дроб, далак или черен дроб от някое не много глупаво животно...:)) А аз при всички случаи считам пилето, респективно индустриалната му форма - бройлерът, за уникално тъпо животно...

      Изтриване
  2. UNIKALEN STANA SVINSKIQ DROB.BLAGODARNOSTI ZA RECEPTATA!!!!!

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens