Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Леща - чорба и леща -яхния

Само искам да коментирам защо се слага морковът преди всички други зеленчуци - съдържанието му на каротин, провит.А и малко вит.Е са основно мастноразтворими, затова е най-добре да се задуши заедно с мазнината, така е най-вкусен и пълноценен.
Много малко хора обръщат внимание на различната необходимост от термична обработка на различните зеленчуци.
Когато се слагат зеленчуците по време, съобразено с тяхната сваряемост (не знам дали има такъв термин, току-що го изобретих, но мисля, че става ясно), когато се свари ястието, всеки продукт е възможно най-подходящо сварен и оттам - най-вкусен.
Затова, моля, обръщайте внимание и на този факт.
Слагането на всички продукти накуп се практикува само когато се готви в тенджера под налягане.
Но най-важното условие да направите добре сварено и вкусно бобово растение - леща, грах, боб, бакла, нахут е варенето на много ниска температура, поне в началото, докато заври.
Тогава изобщо не е необходимо предварителното накисване и т.н.
Лещата по принцип увира значително по-бързо от боба.
Ако лещата не е много стара, не е необходимо това затруднение с накисването от предната вечер, изхвърляне на първата вода и т.н.
Винаги съм правил леща без тези подробности и винаги е ставала хубава и бързо.
Най-важното правило е лещата да започне да ври на много слаб огън. На 1 на котлона. Когато вече заври, спокойно може да се увеличи котлона на 3.
Запръжките са лошо нещо за стомаха, но никой не е против задушаването.
Затова, най-напред наливате малко олио (аз предпочитам зехтин) на дъното на тенджерата, в която ще готвите.
Докато се загрее, нарязвате половин стрък праз на ситно (но не чак съвсем) и един морков на формички, които са ви приятни, аз го режа на пръчици, дълги около 3 см.(морковът надлъжно на пластинки, след това пак надлъжно на дълги пръчици, след това пръчиците напречно на 3 см.).
Разбира се, можете да сложите кромид или пресен лук, според сезона.
С праз, обаче, лещата става много по-вкусна.
Изсипвате нарязания праз и моркова в мазнината и ги посолявате. Слагате капак и ги задушавате, докато поомекнат добре.
Измивате добре лещата, изсипвате я в тенджерата и веднага добавяте водата.
Не ви давам пропорции, защото е въпрос на вкус каква леща ще си сготвите, аз я обичам по-рядка, някои я обичат на яхния, доста по-гъста. Всичко е въпрос на съотношение вода : леща.
Оставям да заври много бавно, на 1 степен на котлона. В началото това ще ви се стори много бавно, но печелите от времето като цяло.
Като заври (когато заври), вече можете да усилите котлона на 2 или 3.
След 10 мин. добавяте още сол, ако е необходимо, и чесънът на скилидки и 1 ч.л. чубрица. Ако ще слагате домати (или доматено пюре, размито в малко вода), сега е моментът. Не винаги се слагат домати на леща, това също е въпрос на вкус.
Варите още 7 минути и сваляте от котлона.
Това е цялата работа.
За да стане от леща-чорба яхния просто е необходимо предварително да се сложи по-малко вода, а накрая, когато вече е готова, да се забърка 1 с.л. брашно в студена вода и да се излее във врящата яхния, за да я сгъсти.
Това е само един от начините.
Аз практикувам малко по-различен начин.
Препичам брашното на сух тиган до розоват оттенък, след което, като поизстине малко, го разреждам с хладка вода и тогава го слагам в яхнията.
Разбира се, има и още начини (погледнете тук, например).
Например може да се запържи леко лукът ( аз бих посъветвал всички в есенния сезон да ползват предимно праз ) в необходимата за ястието мазнина, леко посолен, разбира се, след което да се добави пълна супена лъжица брашно и да се пържи заедно с праза известно време. Накрая да се добавят малко домати на ситни кубчета, морков на каквито формички обичате, да се обърка малко и веднага да се налее водата за ястието.
Чак тогава да се изсипе лещата, добре измита.
Останалата технология е същата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens