Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Празнични пилешки филета

Ето ти и още една, сега ти я измислям.
Броят филета оставам да определиш сама. Така, де, нека нещо да тежи и на твоята съвест...:)
Разцепваш внимателно не съвсем докрая, по възможност по-голямо пилешко филе.
Осоляваш го отвътре и отвън със сол, черен пипер и ситен лют пипер. По малко.
Оставяш филетата да престоят поне час в хладилника. Повече -  по-добре.
Следват пълнежите, които могат да бъдат най-разнообразни.
1. Кайма - приготвена като за кюфтета за печене, но с лук и яйце, масло.
2. Сирене Рокфор, обикновено сирене и яйце, малко масло.
3. Бекон, ситнонарязан, може и шунка, гъби, черен пипер, масло.
4. Топено сирене, лук, кисели краставички, всичко наситно, масло.
5. Задушени зеленчуци, много добре отцедени, масло.

След като напълниш филетата и ги забодеш с клечка за зъби (парченце фиде), действията ти могат да тръгнат в две-три посоки.
1. Да ги потопиш в разбити яйца, да ги оваляш в галета, пак в яйце и да ги изпържиш в силно загрято олио.
2. Същото, както по-горе, но да ги подредиш в тавичка и да ги запечеш в много силно загрята фурна - 200 - 220°. Обяснявам : пилешкото филе изисква много малко термична обработка до готовност, затова е най-добре да бъде панирано, става най-крехко и сочно. когато става дума за печене, желателно е да бъде пак покрито с нещо, за да се задуши, а не препече. Завиването с алуминиево фолио не е най-удачния вариант, защото филето ще пусне сокът си в тавата и ще стане като варено, при това пак сухо. Вариантът е или панирано, или всяко филе да се завие в отделен лист алуминиево фолио като се намаже обилно с масло и черен пипер.
3. Възможно е да опиташ да намажеш всяко филе обилно с олио и да ги запечеш на силно загрята скара, по 3 мин. от всяка страна.

За гарнитура бих ти препоръчал:
1. Картофено пюре с добавено сухо мляко, масло и разредено с прясно мляко.
2. Класическите пържени картофи.
3. Задушени на пара зеленчуци, поляти с препържено масло.
4. Картофена салата с лук и магданоз, но без майонеза.
5. Листа от китайско зеле, бланширани във вряща силно подсолена вода за две минути, поръсени с препържено масло, всичко поръсено обилно с гранулиран сух чесън.
6. Пюре от спанак с масло, гранулиран сух чесън.
7. Листа от спанак, бланширани както китайското зеле, пак поръсени с препържено масло.

Тази рецепта я съчиних току-що, не е публикувана никъде, подарявам ти я като новогодишен подарък.
Весели и радостни новогодишни празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens