Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Туршия от пресен чесън

Едри глави току-що вързал на глави пресен чесън се обелват от най-външните люспи, поставят се в буркан и се заливат с вода, така че да ги покрие напълно. Всеки ден, в продължение на 5-6 дни, водата се излива и се налива нова. След това се прави саламура от вода, сол и оцет на вкус. Класическата рецепта е:  на 1 л. вода 50 гр. сол и 250 мл. оцет 3%. Обаче от години го правя на вкус и пак става.
Такава туршия става много трайна, за  експеримент съм я държал 4 години в буркан, без да си променят вкусовите й качества. Правилно направената туршия е бистра, с много лека утайка на дъното. Ако цялата саламура е мътна, значи не е направена както трябва, но това не я прави негодна. За по-голяма сигурност, приготвената саламура може да се превари, да изстине и тогава да се залее с нея чесъна.
Поради всеизвестните антисептични качества на чесъна, тази туршия може да се направи по всяко време на годината и от стар чесън. В този случай, вече не е необходимо да се сменя водата цяла седмица, а просто необелените  скилидки чесън (вече не глава, а само скилидки) се заливат със саламурата и се оставят така за десетина дни. Единственото ви задължение е да обръщате всеки ден буркана с туршията.
Туршия от чесън с джанки и люти чушлета
По принцип тази туршия се прави на два етапа. Понеже чесънът става по-рано от джанките. Чесънът, пресен, току-що вързал на глави, се слага в подходящ, достатъчно голям буркан и се залива с вода. В продължение на една седмица водата се излива и се налива нова. Накрая се прави смес от сол, оцет и вода по-скоро на вкус и се залива с нея чесъна. Така се оставя, докато станат едри зелени джанки или афъзки, както са известни в някои крайща на страната ни.
Та тези зелени джанки се добавят при чесъна и се оставят да поемат от саламурата.
Това е въпросната туршия от чесън и джанки, афъзки или зелени сливи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens