Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Имамбаялдъ

Аз имах три хубави патладжана и направих нещо като имамбаялдъ. Разрязах патладжаните на половинки надлъжно, издълбах ги внимателно, вътрешността нарязах на ситно. Посолих обилно всичко и го оставих 15 мин. да си пусне сока.
Задуших в малко зехтин глава лук, 2 зелени чушки на ситно, 2 моркова на ситно ( може и настъргани на едрото ренде), отцедената вътрешност на патладжаните и накрая два малки домата на ренде. Чесън, сол, черен пипер, магданоз.
Като се задушават под капак най-напред лукът с моркова и солта, след това се добавят чушките, след като омекнат се добавя вътрешността на патладжаните и съвсем накрая настърганите или нарязани на ситно домати, две скилидки чесън на ситно, черен или бял пипер, много магданоз.
С тази смес пълниш измитите от солта и отделения сок патладжани, наредени в тавичка и отгоре поливаш с малко зехтин и отстрани една кафена чашка вода.
Печеш на много силна фурна, най-долу,  до оставане на мазнина.
Обаче патладжаните остават леко сурови, въпреки всичко, затова най-добре това да се направи в тенджера, а патладжаните да се нарежат напречно, като бъчвички.
А най-добре, т.е. най-вкусно, ще стане , ако  издълбаните като лодки патладжани в първия вариант се изпържат добре в доста мазнина и след това се напълнят и пекат на фурна. Но, както се сещаш, много мазнина ще се внесе в манджата, а после няма как да я махнеш, освен сладко-сладко да си я хапнеш.
Това, което ти описах е класическата рецепта за имамбаялдъ в два варианта.
Истинската технология е малко по-различна - на патладжана е обелват ивици, широки един пръст, като на зебра, през една. Патладжанът се пържи от всички страни до омекване, прорязва се през една от обелените ивици, за да се получи джоб, пълни се с горепосочената смес, която може като вариант да бъде и с изпържена кайма освен зеленчуците, подрежда се в тавичка или тенджера и се пече или вари.
За готвене или пържене става най-евтиният възможен (защото още при първото загряване над 70°, всичките здравословни качества на екстра върджин зехтина отиват "на кино"... ), но е добре да си имаш и скъп, за салати. А студенопресованият е най-скъп, естествено.
Идеята ти да се бланшират е много добра, но пак ще стоят като варени след печенето. Абе, пърженият патладжан си е най-вкусен. Както се казва,  "козата си сака пръч...".
Аз измислих и друг вариант, но като го пробвам ще го публикувам - издълбаните лодки, осолени и отцедени да се намажат с малко зехтин и да се сложат в силна фурна добре да се изпекат и след това да се пълнят с напълно готовата смес и да се запекатсамо 15 мин, колкото за сместа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens