Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Кюфтета с бял сос

600 гр.кайма
2 и 1/2 с.л. ориз
5 с.л. нарязан магданоз
1/2 ч.л. смлян черен пипер
3 моркова
парче целина
1 глава лук
1 и 1/2 чаени чаши кисело мляко
1 каф. чашка брашно
1 яйце
1 с.л. лимонов сок (или разредено с вода лимонтузу)
4 с.л. олио
сол

В 2 с.л. олио задушаваме до омекване глава ситнонарязан лук. Добавяме ориза и 1/2 каф. чашка вода и задушаваме 5 мин. Добавяме 2 с.л. нарязан на ситно магданоз и сол на вкус. Прибавяме и черния пипер. Изчакваме оризът да поеме абсолютно всичката течност.Добавяме каймата и омесваме всичко добре.
С мокри ръце правим кръгли кюфтета, които овалваме в брашно. В 1 л. подсолена вода слагаме 2 моркова и парче целина, нарязани на едро, заедно с главата лук, срязана на четири.
Когато водата кипне, прибавяме кюфтетата и ги варим, докато оризът омекне.Това обикновено става за около 15 мин.
В отделен съд разбиваме киселото мляко, 4 с.л. брашно ( предварително препечено на сух тиган ) и яйцето.Добавяме и останалите 2 с.л. олио.
Изсипваме тази смес в тенджерата, в която ще се готви манджата и я разреждаме с част от изстиналия и прецеден бульон, в който сме варили кюфтетата, така че да стане рядък сос.
Слагаме сосът на умерен огън, като непрекъснато бием с домакинска тел.
Щом сосът кипне, махаме от огъня, наливаме още малко от бульона, добавяме лимоновия сок (лимонтузуто), а може и 1 с.л. оцет.
Пускаме вътре кюфтетата и загряваме на умерен огън, докато кипне.
Сваляме от огъня и поръсваме с останалия магданоз.
Разбира се, ако искате, може и без магданоза, за да е чисто бял сосът.
Сега да дообясня - това е класическата рецепта. но има и малко по-бърз начин, със Сос Бешамел.
Правите си много рядък сос Бешамел, кюфтетата правите като замесвате каймата с подправки по вкус, част от мазнината (каймата е изключително суха, без мазнина) и леко сварен или просто попарен ориз, овалвате ги в брашно и ги пускате във врящия сос Бешамел. Варите за около 15 мин., докато се свари оризът, а той се сварява за приблизително това време.
Това е по-бързият и елегантен начин.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens