Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Домашна лютеница

5 кг. червени чушки,
4 1/2 кг. домати,
1 1/2 кг. картофи,
1 кг. моркови,
600 гр. лук,
200 гр. чесън,
60 гр. люти чушки,
1,2 л. препържено олио,
80 гр. сол.


Измийте чушките и ги почистете от дръжките и семките.
Бланширайте ги за 4-5 мин. във вряща вода.
Веднага ги охладете в съд със студена вода. Обелете ги и ги смелете в месомелачка.

2 коментара:

  1. Здравейте! С голямо удоволствие чета блога ви,който безспорно е уникален! Продуктите за тази рецепта предполагат един безкрайно вкусен резултат,а аз съм ревностна почитателка на домашната лютеница. Никога не съм опитвала да я приготвя сама,но ще ми бъде интересно и забавно,ако е по вашата рецепта,сигурна съм,че ще стане невероятна! Затова ви моля-ДОВЪРШЕТЕ рецептата,като опишете технологията на приготвяне!!!Предполагам,приготовлението не се свежда само до изпичане и смилане на чушките:-)В кръга на шегата:-) БЛАГОДАРЯ ви предварително и очаквам пълната рецепта:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Здравей! (Не е фамилиарничене, просто в Интернет е прието да се контактува на "ти" :)))...
      Думата "лютеница" предполага като основен продукт червени месести чушки - капия. Но това не е догма, правят се и лютеници само от зелени чушки...
      Принципно, лютениците са два вида- едните са с варени, по-точно задушени или печени на фурна червени чушки и останалите зеленчуци, а другите - с доминиращи печени и обелени червени чушки, с добавени задушени и изпарени относително малко количество домати и други зеленчуци, като впоследствие тази смес се доизпарява в голям съд при непрекъснато бъркане.
      За мене истинската лютеница е от 80% печени на котлон, чушкопек или тенекия и после обелени чушки, плюс 20% обелени и смлени домати, изпарени почти до гъсто пюре, чесън, люти чушки, с или без магданоз, и предварително препържено олио. Тази смес се изпарява до определена гъстота и се насипва в бурканч
      ета. Принципно не се стерилизира, защото всичките й съставки са толкова концентрирани, че няма нужда. Но може да се затвори гореща или да се стерилизира 1-2 мин. от завирането за сигурност.
      За мене повече от 20% домати, добавянето на подправки като черен пипер и особено кимион, правят някакво бледо подобие на истинската лютеница...
      Обикновено, когато се описват лютеници е достатъчно само изброяването на продуктите, защото се предполага, че домакини, които поне веднъж са правили лютеница, вече са наясно с технологията.
      Тази рецепта за домашна лютеница е нещо средно - приблизително 50:50 чушки и домати, доста количество моркови1, както и лук, което не е специфично за лютеници, и люти чушлета, и особено картофите, което я прави доста лека като лютеница и доста спорна.
      Технологията е следната - освен вече описаното бланширане, обелване и смилане на чушките, останалата технология е като при лютениците с варене - доматите се бланшират, смилат и изпаряват отделно до пюре, морковите също се сваряват до омекване заедно с лука и нарязаните на ситни кубчета картофи. Всичко се смесва, добавят се и смлените люти чушлета и сместа започва да се изпарява, някъде към края на изпаряването се добавя и препърженото олио (не по-рано, за да не пръска гореща мазнина...) и всичко се хомогенизира.
      Но имай предвид, че всичките зеленчуци, включително и чушките, са с най-голямото си водно съдържание, затова ще ти се наложи доста дълго изпаряване при непрекъснато бъркане... Това е една много спорна и приятно лека лютеница. Разбира се, ако семейството ти не обича много люто, чушлетата могат да се редуцират като количество до оптималната за вас лютивина.
      Поздрави и успехи! Любо :))

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens