Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Ястия с яйца

Автор    Elinceto (fly)  
това са част от рецептите за яйца, които имам


ЯЙЦА "ФЛАМЕНКА"

4 бр. яйца
150 г стерилизиран грах
700 г домати
150 г стерилизиран зелен фасул
150 г шунка
90 г чеснов салам
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
олио
1 стрък магданоз
1 ч.ч. (200 мл) костен бульон
2 бр. стерилизирани чушки
щипка захар
черен пипер
сол

Ситно нарязаните лук и чесън се изпържват в олио, прибавят се нарязана шунка (около 90 г), нарязаните на парченца домати, черен пипер, сол, щипка захар и бульон и се задушава до омекване. Добавят се граха, ситно нарязания магданоз, ситно нарязания зелен фасул и сместа се разстила в тавичка за печене. Отгоре се чукват яйцата, украсява се с нарязания на парченца салам, нарязаната на ивички останала шунка и стерилизираните чушки и се пече, докато белтъците се втвърдят. Ястието се поднася веднага с хапки пържен хляб.

ЯЙЦА В ГНЕЗДО

500 г смляно месо
6 бр. яйца
1-2 глави (100 г) кромид лук
3 с.л. (50 г) масло
1 ч.л. (3 г) кимион
1/2 връзка магданоз
сол 

Месото се омесва със ситно нарязаният лук, 1 яйце, маслото, хляба, предварително накиснат във вода или прясно мляко, ситно счукания кимион, дребно нарязания магданоз и сол на вкус и се оставя да престои от 1/2 до 1 час. Останалите 5 яйца се сваряват до твърдо, обелват се и се разрязват напречно на половинки. Омесената кайма се разделя на 10 равни части, всяка от които се сплесква на питка с дебелина около 1 см. В средата на питката се поставя по 1 половинка от яйцата, обърната с разрязаната част надолу, и се увива с месото. Така приготвените "гнезда" се постявят в тавичка, намзана леко с мазнина, и се пекат в средно силна фурна. При изпичането месната смес се разпуква и част от белтъка на яйцето се открива. Поднасят се топли с пресни червени домати и печени чушки.

ЯЙЦА НА ОЧИ С ПРЕСЕН ЛУК

10 бр. яйца
5 връзки пресен кромид лук
50 г масло
1 връзка магданоз
сол


Лукът се измива и се нарязва на ситно, след което се смесва със ситно нарязания магданоз, разпределя се в 5 глинени гювечета и се задушава с добавка на сол и по 1 с.л. вода. Счупват се от ниско яйцата - по 2 в гювече, и ако има нужда, се добавя по малко вода. Похлупват се и се запичат във фурна до леко забулване на жълтъка от втвърдения белтък.


ЯЙЦА НА ОЧИ С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ

10 бр. яйца
60 г масло
6-7 бр. картофи
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
магданоз
сол

Яйцата се изпържват на очи в маслото. Посоляват се и се нареждат в голяма широка чиния, като се поръсват със ситно нарязан магданоз. Кртофите се сваряват, обелват се и се прекарват през преса. Полученото пюре се залива с прясното мляко и се вари до сгъстяване. Подправя се с маслото и сол на вкус и се изсипва в чинията с яйцата във форма на венец.


ЯЙЦА ПО ШОТЛАНДСКИ


150 г шунка
3 бр. филета от аншоа
3 филии бял хляб
щипка черен пипер
5 бр. яйца
мазнина

Аншоата се нарязва много ситно, а шунката се смила. Добавят се натрошените, накиснати и изстискани филии, черният пипер и едно яйце. Останалите 4 яйца се сваряват твърдо, обелват се, овалват се с шунковата смес и се пържат в гореща мазнина. Нарязват се на половинки и се сервират върху препържен хляб.

ЯЙЦА, ПЪЛНЕНИ С РИБА ТОН

4 бр. яйца
100 г консерва риба
тон в олио
1 ч.л. (5 мл) лимонов сок
1 с.л. майонеза
1 с.л. (10 г) сметана
4 бр. маслини
черен пипер

Твърдо сварените яйца се нарязват надлъжно на половинки. Жълтъците и рибата се пресоват, прибавят се лимоновия сок, майонезата, сметаната и се разбърква на гладък крем. Поръсва се черен пипер, белтъците се пълнят и се украсяват с нарязани на половинки маслини.


ЯЙЦА С КАШКАВАЛ НА ФУРНА

5 бр. яйца
250 г кашкавал
50 г масло
магданоз
сол

Кашкавалът се нарязва на 5 правоъгълни, средно дебели филийки, които се слагат в 5 намазани с масло гювечета. Върху всяка филийка от ниско се счупва по 1 яйце и се добавят ситно нарязан магданоз, малко сол и парченца от маслото. Ястието се пече във фурна 10-20 минути. Поднася се топло в гювечетата.


ЯЙЦА С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

4 бр. яйца
40 г масло
100 г пилешки дробчета
100 г аспержи от консерва
1 с.л. (10 мл) бяло вино
черен пипер
сол

В малък огнеупорен съд се стопява 20 г масло, чукват се яйцата, посоляват се белтъците и се пече в слаба фурна, докато се втвърдят леко (около 10 минути). В остатъка от маслото се изпържват ситно нарязаните дробчета, след 5 минути се прибавя виното, след това 1 с.л. (10 мл) вода и се задушава още 5 минути. Дробчетата се смесват с яйцата, украсяват се с предварително подгряти аспержи и се поднасят веднага.


ЯЙЦА СЪС СИРЕНЕ ПО ПАРИЖКИ

4 бр. яйца
1 с.л. (10 мл) олио
1 с.л. (10 г) царевично брашно
3/4 ч.ч. (150 мл) прясно мляко
2 с.л. сметана
50 г сирене
черен пипер
сол

Царевичното брашно се изпържва в олио, след около минута се прибавят млякото и сметаната и се вари, като се бърка непрекъснато в продължение на 3 минути, прибавят се 30 г настъргано сирене, черен пипер, сол. Сместа се налива в 4 малки огнеупорни съда, отгоре се чуква по едно яйце, поръсва се с останалото настъргано сирене и се пече в много гореща фурна около 15 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens