Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Табуле по провансалски

Рецептата е на Арто

Предлагам ви рецептата на Табуле по провансалски (Южна Франция, района около Марсилия). Не бива да се бърка с бейрутското табуле. И така:
Продукти:
около 500 г. кускус  (правен в Мароко, Алжир, Италия. Не става въпрос за българския кускус който се прави от брашно)
2 кг добре узряли сочни домати (да не са от италианския овален сорт)
1 кг краставици (може и малко повече, ако обичате краставиците)
4-5 лимона
40-50 мл зехтин (може и малко повече, ако искате)
сол, чер пипер на вкус
и други нещица, за което ще става въпрос след малко.
Техника на приготвяне.
В голям съд, нещо като салатиера, рендосвате доматите, краставиците, изстисквате лимоните, добавяте зехтина, посолявате, поръсвате малко черен пипер. Прибавяте малки кубчета от една (или половина) червена чушка капия и същото нещо от зелена чушка капия (за цвят и декорация). Прибавяте малко, ама наистина малко, магданоз. Така приготвената салатиера слагате за 2-3 часа в хладилника и забравяте на нейното съществувание. Като извадите от хладилника, ще видите че целия "чорбалък" е попит от кускуса.
В плоски чинии правите канапе от така направения кускус и каните вашето въображение на помощ. Тази салата носи малки парченца аншуа, маслини, филе на разни риби, скариди, и така нататък и така нататък, обхвата на възможностите е голям, трудно е да се опише. Слагайте каквото имате, грешката няма да е голяма. Подчертавам, че това антре не се загрява. Поднасянето може да стане и в купи със столче, каквито са някои модели за сладолед. Голяма вкусотия е. Едно време в България не се продаваше кускус, сега май че го има в големите магазини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens